فيستولوتومي يا همان عمل سنتي فيستول، يك راه قديمي تر ولي پر دردسر براي درمان اين بيماري است. در اين روش كار درمان بدون استفاده از هيچ تكنولوژي خاصي، و تنها با تيغ انجام ميشود.
با پيشرفت تكنولوژي روش فيستولوتومي منسوخ شده است و براي درمان فيستول در حال حاضر بهترين روش ليزر درماني مي باشد.
آشنايي با بيماري فيستول در حالت كلي فيستول يا ناسور به ايجاد يك مسير مابين دو عضو از بدن گفته ميشود. در مورد فيستول مقعدي اين مسير مابين بخشي از روده (معمولاً راست روده) و پوست اطراف مقعد است.
علائم اين بيماري از عفونت، تا درد و سوزش و ترشحات عفوني و بد بو متغير است. مشاهده عكس اين بيماري مي تواند به فهم راحت تر آن كمك مي كند.
فيستولوتومي چيست؟فيستولوتومي قبل از هر چيز بگوييم كه جراحي سنتي به مجموعه اي از روشهاي و تكنيك هاي تهاجمي گفته ميشود، كه هدف از آنها برطرف كردن بيماري است. اين جراحي ها در بيمارستان و تحت بيهوشي انجام ميشوند. فيستولوتومي نيز يكي از تكنيك هاي جراحي فيستول است.
فيستولوتومي رايج ترين روش براي درمان اين بيماري است. اين درمان با با استفاده از چاقوي جراحي و با هدف از بين بردن مجراي فيستول انجام ميشود. براي اين منظور مسير غير طبيعي يا همان مجراي، شكافته ميشود و پس از تخليه عفونت و قطع و حذف بخشي از موضع درگير با بيماري، مجددا بخيه زده ميشود.
البته در بيشتر موارد زخم را بخيه نمي زنند تا از داخل به سمت خارج ترميم شود. براي ترميم كامل زخم به حدود 1 الي 2 ماه زمان نياز داريم. در آخر زخم به صورت يك شيار كوچك روي پوست باقي مي ماند.
براي درمان فيستول هاي پيچيده تر ممكن است نياز به قطع كردن قسمتي از عضله باشد. اگر مقدار قابل توجهي از ماهيچه اسفنكتر قطع شود يا اگر كل كانال ها يافت نشد، ممكن است فيستولوتومي در دو مرحله انجام شود.
همچنين در مواردي كه خطر جدي براي قطع عضله و بي اختياري وجود دارد. از ساير تكنيك هاي جراحي استفاده ميشود.
معايب فيستولوتومي عمل جراحي فيستول مقعدي حساس است. زيرا عضله مقعدي، تعداد زيادي اعصاب داشته و در صورت آسيب امكان بروز هر نوع عارضه اي وجود دارد. برخي از مهمترين عوارض فيستولوتومي عبارتند از :
احتمال آسيب عضله مقعدي و ايجاد بي اختياري در كنترل مدفوع و گاز روده احتباس ادرار و مدفوعخونريزي شديدتشكيل لخته خوندردعفونت زخم به علت باز بودن موضعتعويض مرتب پانسمان هاتنگي دريچه مقعديعود مجدد بيماريهزينه بالانياز به بيهوشي و بستري در بيمارستانطولاني شدن مدت زمان درمان، (حداقل به 2 ماه زمان براي بهبود كامل نياز است.)ساير روشهاي جراحي:
قرار دادن ستونقرار دادن ستون در فيستولدر مواردي كه مسير فيستول در موضعي حساس واقع شده است. جراحي به روش فيستولوتومي مي تواند خطر بي اختياري در كنترل گاز روده و مدفوع را افزايش دهد. بنابراين از روشهاي مثل ستون استفاده ميشود.
در اين روش جراح رشته اي از ابريشم يا لاتكس (ستون) را در فيستول قرار مي دهد تا به تخليه عفونت كمك كند. با جابجا كردن روزانه اين نخ، توسط بيمار به تدريج عضله پشت اين نخ ترميم ميشود. البته كه برداشتن نخ ستون درد شديدي را به همراه خواهد داشت.
معمولاً اين روش به تنهايي اثر گذار نيست. در بيشتر موارد از تركيب ستون و ليزر همزمان استفاده مي كنند. به اين صورت كه 70% از مسير بريده شده و در 30% مابقي نخ قرار داده ميشود.
معايب ستوننياز به مراجعه هر روز نزد پزشك و تحمل درد شديدطولاني شدن دوره درمانخطر عفونت و خونريزيخطر عود مجدد بيمارينياز به انجام ساير روشهاي درمان همزمان با ستون كه اين امر افزايش هزينه هاي درمان را نيز به دنبال دارد.فيبر و پلاگين كلاژنبراي اين درمان مجراي فيستول را با چاقو باز شده و عفونت آن تخليه ميشود. سپس دريچه داخلي مقعد با بخيه بسته ميشود و چسب مخصوص ساخته شده از پروتئين فيبري (فيبرين) به داخل مجراي تزريق ميشود.
تزريق اين ماده مي تواند به بسته شدن فيستول كمك ويژه اي نمايد، اما به معمولاً به تنهايي پاسخگوي درمان نخواهد بود.
عوارض پلاگينعوارض اين درمان مي تواند شامل موارد زير باشد:
درد، آبسه جابه جايي پلاگين مراقبتهاي بعد از عمل سنتيمراقبتهاي بعد از عمل سنتيمراقبت بعد از عمل فيستول مقعدي مي تواند به نتيجه گيري بهتر از درمان كمك كند. بهبودي كامل پس از جراحي به چندين هفته زمان نياز دارد. انجام راهكارهاي زير به كاهش اين مدت زمان و خطر بروز عوارضي مثل عفونت كمك مي كند.
از زخم خود مراقبت كنيد و پانسمان آن را مرتباً تعويض نماييد.رعايت بهداشت مي تواند به نتيجه گيري بهتر از درمان كمك كند.ورزشهاي خود را تا بهبودي كامل به تعويق بياندازيد.مراقبت از زخم و كمك گرفتن از بالش هاي نرم دوناتي شكل هنگام نشستناستفاده از حمام سيتز يا نشستن در آب گرمرژيم غذايي سرشار از فيبر(مصرف انواع ميوه ها،سبزيجات و غلات)نوشيدن آب و مايعات (حداقل 8 ليوان در طول روز)مصرف داروهاي آنتي بيوتيك و مسكن ها با مشورت پزشك
- ۳۶ بازديد
- ۰ نظر